Een woning zonder warm water is nauwelijks denkbaar. We gebruiken warm water vooral in de badkamer, maar ook in de keuken.
Hoe warm water juist wordt gegenereerd, kan verschillen van woning tot woning. Grofweg heb je de keuze tussen een geiser of doorstromer en een boiler. Bij een geiser wordt warm water gegenereerd op de momenten dat je het nodig hebt. Bij een boiler wordt een bepaalde hoeveelheid tapwater warm gehouden in een voorraadvat.
In dit artikel gaan we dieper in op die laatste categorie. Welke soorten boilers zijn er? En welke type boiler kies je best voor jouw huishouden?
Boilers kunnen worden onderverdeeld in direct gestookte en indirect gestookte boilers. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van de manier waarop het water in de boiler wordt opgewarmd.
Bij direct gestookte boilers bevindt het verwarmingselement zich mee onder de mantel van de boiler. Het verwarmingselement straalt zijn warmte dus meteen af aan het water in de boiler.
Direct gestookte boilers zijn energiezuiniger, in die zin dat er geen warmte verloren gaat tussen de plaats waar de warmte wordt gegenereerd, en de plaats waar de warmte wordt afgegeven. Bovendien moet er geen pompje geïnstalleerd worden, die de warmte onder de vorm van water rondpompt in een circuit.
Voorbeelden van direct gestookte boilers zijn gasboilers of boilers op stookolie. Ook elektrische boilers zijn direct gestookte boilers.
Bij indirect gestookte boilers bevindt het verwarmingselement zich niet in de boiler zelf, maar wel extern. De warmte wordt dus elders gegenereerd, en met behulp van water in een gesloten circuit naar de boiler geleid. Via een warmtewisselaar in het boilervat wordt de warmte afgegeven aan het tapwater.
Voorbeelden van indirect gestookte boilers zijn warmtepompboilers en boilers die verwarmd wordt met behulp van de cv-ketel. Ook zonneboilers behoren tot deze categorie.
Om warmte te transporteren van de warmtebron naar de boiler is een gesloten circuit nodig, waarbij water wordt rondgepompt tussen de warmtebron en de boiler. Tijdens dit transport kan warmte verloren gaan, wat niet zo energie-efficiënt is. Bovendien verbruikt de pomp ook energie.
De reden waarom toch vaak voor een indirect gestookte boiler wordt gekozen, is omdat de warmtebron in dat geval vaak ook instaat voor woningverwarming. Een cv-ketel of een warmtepomp zal bijvoorbeeld ook de woning verwarmen, en niet enkel de boiler.
Bovendien is een indirect gestookte boiler makkelijk te onderhouden, aangezien enkel het verwarmingselement onderhouden moet worden. De boiler zelf heeft in dat geval nauwelijks onderhoud nodig.
Boilers kunnen ook worden onderverdeeld op basis van de energiebron die gebruikt wordt om het water op te warmen. Net zoals bij een cv-ketel kunnen hier immers verschillende energiebronnen gebruikt worden.
Dit is een overzicht van de populairste soorten boilers.
Een boiler op gas is nog altijd één van de meest geïnstalleerde soorten boilers in ons land. Wanneer je woning al is aangesloten op gas, en ook de cv-ketel op gas werkt, dan is een boiler op gas een logische keuze. Je hoeft dan immers geen grote installatiekosten te doen. De aansluitingen zijn immers voorhanden.
Bovendien heeft een gasboiler enkele interessante voordelen. Zo is aardgas een heel betrouwbare energiebron, dat niet afhankelijk is van weerselementen zoals een warmtepompboiler of een zonneboiler. Zowel in de zomer als in de winter kan je genieten van een constante watertemperatuur.
Een ander voordeel is dat een aardgasboiler het water in het voorraadvat sneller kan opwarmen dan bijvoorbeeld een elektrische boiler. Hierdoor heb je een grotere hoeveelheid warm water ter beschikking.
Lees hier meer over de verschillende soorten gasboilers en hun voordelen.
Een elektrische boiler is een populair alternatief voor een gasboiler. Vooral wanneer je geen aardgasaansluiting hebt is een elektrische boiler heel interessant. Een elektrische boiler is heel snel en makkelijk te installeren, aangezien je eigenlijk enkel maar een stopcontact nodig hebt.
Elektrische boilers hebben ook als voordeel dat ze doorgaans goedkoper zijn dan aardgasboilers. Bovendien kan je ook nog eens kiezen uit verschillende formaten, afhankelijk van je gezinsgrootte en je warmwaterbehoefte.
Maar net zoals bij elektrische verwarming kunnen ook hier de verbruikskosten iets hoger liggen. Dit kan je voor een deel opvangen indien je een meter met dag- en nachttarief hebt. Door je boiler enkel ’s nachts op te warmen, kan je je verbruikskosten al flink verlagen.
Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische boilers en hun voordelen.
Bij een warmtepompboiler wordt het water in het boilervat opgewarmd op een milieuvriendelijke manier. In dit geval zal een ventilator de buitenlucht aanzuigen en comprimeren. Bij dit proces wordt warmte gegenereerd, die naar de boiler wordt geleid en daar het tapwater zal opwarmen.
Warmtepompboilers worden steeds populairder, omdat ze op een heel milieuvriendelijke manier werken. Er worden immers geen fossiele brandstoffen verbruikt. Bovendien heb je nauwelijks verbruikskosten, en zal je dus een lagere energiefactuur hebben.
Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan een warmtepompboiler. Het rendement van een warmtepompboiler is heel seizoensgebonden. In de winter, wanneer de buitenlucht een lage temperatuur heeft, schiet de warmtepompboiler tekort om helemaal zelf in te staan voor het opwarmen van het tapwater. Je hebt dan steeds een bijkomende warmtebron nodig die kan bijspringen, zoals een cv-ketel.
Een ander nadeel is de prijs. In vergelijking met een gasboiler of een elektrische boiler is de prijs van een warmtepompboiler vrij hoog. Dat komt ook omdat de installatie van een warmtepompboiler iets complexer is. De hogere aanschafprijs kan je wel compenseren door de verbruikskosten die grotendeels wegvallen.
Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompboilers en hun voordelen.
Ook een zonneboiler verwarmt tapwater op basis van hernieuwbare energie. Zoals de naam al doet vermoeden zal een zonneboiler het tapwater opwarmen op basis van de warmte van de zon. Zonnecollectoren op het dak vangen de warmte van de zon op, en zullen deze warmte via water in een gesloten circuit naar het boilervat leiden. Hier zal de warmte via een warmtewisselaar worden doorgegeven naar het tapwater.
Zonneboilers hebben dezelfde voordelen als de warmtepompboiler. Ze genereren warm water op basis van hernieuwbare energiebronnen. Dit is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je verbruikskosten.
Een zonneboiler heeft helaas ook dezelfde nadelen als een warmtepompboiler. Zo zal het tijdens de koudere periodes van het jaar tekort schieten als primaire verwarmingsbron. Tijdens de wintermaanden zal een klassieke verwarmingsketel moeten bijspringen. Een zonneboiler is bovendien vrij duur in aanschaf vergeleken met een gasboiler of een elektrische boiler. De installatie verloopt immers vrij complex. Maar ook hier zal je dit kunnen terugverdienen door de veel lagere verbruikskosten.
Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers en hun voordelen.
Welke boiler je best kiest, hangt vooral af van je huidige situatie, je verbruik en je budget.
Is je woning momenteel al aangesloten op gas, dan is het een logische keuze om voor een klassieke gasboiler te kiezen. De installatie verloopt immers vrij makkelijk, je bent zeker dat je het hele jaar door warm water hebt, en bovendien is een gasboiler vrij goedkoop.
Heb je geen gasaansluiting, en wil je niet investeren in een dure warmtepompboiler of zonneboiler? Dan is een elektrische boiler een goed alternatief voor een gasboiler. Ook hier ben je qua rendement niet afhankelijk van de seizoenen, en kies je daarnaast ook voor een betaalbaar toestel.
Wil je een milieuvriendelijke oplossing, en wil je op lange termijn je verbruikskosten omlaag halen? Dan is een warmtepompboiler of een zonneboiler de meest geschikte optie. Je zal in het begin een iets hogere aanschafkost hebben, maar die zal je op lange termijn terugverdienen.
De grootte van de boiler hangt af van je waterverbruik en je gezinssamenstelling. Een gezin met twee of drie kinderen heeft een grotere boilerinhoud nodig dan een huishouden met slechts twee personen. Daarnaast speelt ook je waterverbruik een rol. Mensen die vaak een bad nemen, verbruiken meer. In dat geval heb je een grotere boilerinhoud nodig.
Een boiler is slechts één van de manieren om warm water te genereren in je woning. Je kan namelijk ook kiezen voor een doorstroomtoestel. Wat zijn de voordelen en nadelen van een boiler ten opzichte van een doorstromer?
Boiler | Doorstromer |
---|---|
+ Meteen warm water beschikbaar | Wachten op warm water (waterverspilling) |
+ Geschikt voor hoger waterverbruik | Weinig debiet |
+ Meerdere kranen tegelijk warm water | Slechts 1 kraan heeft warm water |
+ Lange levensduur | Kortere levensduur |
+ Minder risico op verkalking | Risico op verkalking |
Duurder | + Goedkoper |
Hoger energieverbruik | + Energiezuiniger |
Complexere installatie | + Goedkopere installatie |
Neemt meer plaats in | + Compacter |
De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.
Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.