×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor warmtepompen

Laat je bij het plaatsen van een warmtepomp steeds bijstaan door een gespecialiseerde firma. Zij hebben de nodige ervaring om te weten wat de beste optie is in jouw specifieke geval.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Water-water warmtepompen: Werking, voordelen en prijzen

Met een warmtepomp kan je je woning op een milieuvriendelijke manier verwarmen. Een warmtepomp maakt hiervoor gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals de omgevingslucht en de aardbodem.

Eén van de warmtepompen met het hoogste rendement is de water water warmtepomp. Wat is zo’n water water warmtepomp precies? Hoe werkt het? En wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n water water warmtepomp?

In dit artikel:

Hoe werkt een water water warmtepomp?

Een water water warmtepomp genereert warmte op basis van het grondwater. Diep in de grond zit grondwater, dat het hele jaar door vrijwel een constante temperatuur heeft. Hoe diep dit grondwater zit, hangt af van de regenval van de afgelopen weken en maanden. Hoe dieper het regenwater in de grond zit, hoe constanter de temperatuur van het water.

Om te kunnen profiteren van de warmte van het grondwater, moeten twee putten in de grond geboord worden, een pompput en een retourput of lozingsput. Via de pompput wordt het grondwater opgepompt en vervolgens naar de warmtepomp gestuurd. Nadat het grondwater z’n warmte heeft afgegeven, zal het afgekoelde water worden teruggestuurd via de retourput.

De diepte van de putten varieert tussen de 25 en de 150 meter, en is vooral afhankelijk van de bodemsamenstelling. Hoe dieper je boort, hoe minder de temperatuur van het grondwater wordt beïnvloed door de buitentemperatuur. Maar diepere boringen zijn uiteraard ook kostelijker.

Omdat de temperatuur van het grondwater het hele jaar door heel constant is, is het rendement van een water water warmtepomp zeer hoog. Zelfs tijdens de koudste maanden haalt dit type warmtepomp nog steeds een degelijk rendement.

Een water water warmtepomp kan niet enkel gebruikt wordt voor woningverwarming, maar ook voor het verwarmen van sanitair water.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe ecologische warmtepomp!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een ecologische en zuinige warmtepomp te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
warmtepomp-installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van een water water warmtepomp?

Een water water warmtepomp heeft enkele heel interessante voordelen. Enkele van deze voordelen kwamen in dit artikel al aan bod, maar hieronder vind je nog eens een overzicht van de voornaamste voordelen, maar ook van de nadelen.

Voordelen van een water water warmtepomp

+ Van alle soorten warmtepompen heeft een water water warmtepomp het hoogste rendement. Dat komt omdat het grondwater de energiebron is die het minst wordt beïnvloed door de buitentemperatuur. Water water warmtepompen kunnen een COP van 5 tot 6 halen. COP staat voor Coefficient of Performance, en geeft de verhouding weer tussen de energie die de warmtepomp nodig heeft om te kunnen werken, en de energie die het genereert. Een COP van 5 geeft dus aan dat een warmtepomp 5 keer meer energie opwekt dan het verbruikt.

+ De putten die geboord moeten worden bij de installatie, lopen verticaal. Dit betekent dat je niet zoveel ruimte nodig hebt.

+ Het grondwater in de aardbodem heeft een constante temperatuur die schommelt tussen de 10 en de 14 graden. In de winter is dit warmer dan de buitentemperatuur, maar in de zomer is dit koeler. In de zomermaanden kan de warmtepomp dus overschakelen op passieve koeling of natural cooling. De warmtepomp kan in dat geval voor een beetje verkoeling zorgen, al is dit niet te vergelijken met een airco.

+ Het grondwater dat je oppompt met een water water warmtepomp, wordt na het afgeven van z’n warmte normaal gezien terug naar de aardbodem gestuurd. Maar het is ook mogelijk om dit grondwater te gebruiken voor het doorspoelen van een toilet of voor het sproeien van een tuin.

+ Vaak worden er bij dit type warmtepompen putboringen uitgevoerd, waarbij grondwater wordt opgepompt. Maar het is ook mogelijk om water uit een nabijgelegen beek of rivier op te pompen. Dit kan voordeliger zijn als je woning vlak naast de beek of rivier ligt. Voor het oppompen van water moet je wel voldoen aan een aantal regels.

Nadelen van een water water warmtepomp

Het voornaamste nadeel aan een water water warmtepomp is de hoge kostprijs. Het boren van putten kan zeer kostelijk zijn, zeker indien je een bepaalde diepte moet bereiken. Hiervoor zijn immers speciale machines nodig. De kostprijs kan oplopen richting de 10.000 euro. Maar hoe groot de kostprijs ook is, je zal steeds in staat zijn om die kostprijs terug te verdienen door de lagere energiekosten.

De laatste jaren zijn we steeds meer geconfronteerd met schaarste aan grondwater door langdurige droogte. Men is dan ook strenger geworden op het oppompen van grondwater. Je moet tegenwoordig een vergunning hebben om grondwater te mogen oppompen. Bovendien moet je ook een grondwaterheffing betalen, al kan je wel een vrijstelling vragen indien je het grondwater terug in de grond laat afvloeien.

Open systeem vs gesloten systeem

Bij de installatie van een water water warmtepomp kan je kiezen uit een open systeem en een gesloten systeem. Wat betekent dit, en wat zijn de verschillen?

Gesloten systeem

In dit type systeem zal water in een gesloten buizencircuit stromen. Het water blijft steeds in het gesloten circuit, en kan het dus niet verlaten. Het wordt steeds rondgepompt tussen de warmtepomp en de plaats waar het wordt opgewarmd.

Je kan een gesloten systeem grofweg op twee verschillende manieren installeren.

Verticale warmtewisselaar

In het eerste systeem zal er een diepe put geboord worden, waarbij een u-vormige buis geplaatst wordt. Het water in dit gesloten circuit wordt naar beneden gepompt, waar het wordt opgewarmd door de warmte in de aardbodem en het grondwater. Eens opgewarmd wordt het water terug naar de warmtepomp gestuurd, waar het z’n warmte kan afgeven.

In dit geval zal het gesloten circuit dus fungeren als een soort grote verticale warmtewisselaar. Het rendement van dit systeem hangt vooral af van de bodemsamenstelling en de diepte van de putboring. Hoe dieper de boring, hoe rendabeler het systeem, maar ook hoe duurder.

Maak niet de fout om te besparen op de putboring, want dan krijg je te maken met een warmtepomp die onvoldoende rendement haalt. Dit is zonde van de investering. Het is beter om de putboring iets te overdimensioneren. Zo ben je zeker van een goed rendement. Bovendien verdien je je investering zelfs bij een overdimensionering van je putboring steeds terug.

Horizontale warmtewisselaar

Naast een verticale warmtewisselaar kan je ook kiezen voor een horizontale warmtewisselaar. In dit geval wordt een groot buizennetwerk horizontaal in de grond geplaatst. De grootte van het buizennetwerk wordt vooral bepaald door de grootte van de te verwarmen oppervlakte. Voor een grotere woning heb je dus best een grote oppervlakte nodig om het buizennetwerk te kunnen plaatsen.

In vergelijking met het verticale systeem heeft het horizontale buizennetwerk een lager rendement. Dat komt omdat het minder diep in de grond wordt geplaatst, meestal op 70cm tot 150cm diepte. Op deze diepte wordt de temperatuur van de aardbodem nog beïnvloed door de buitentemperatuur. In de winter haalt dit systeem dus een lager rendement.

Open systeem

Bij een open systeem wordt het water niet in een gesloten circuit rondgepompt. In dit geval zal het worden opgepompt uit een open watervlakte of een put, en wordt het daarna opnieuw geloosd.

Ook hier heb je grofweg twee manieren om het systeem te installeren.

Water oppompen uit een waterloop

In een eerste systeem kan je water oppompen uit een rivier of een beek. Dit is vooral interessant wanneer je woning vlak naast een waterloop gelegen is. Je hoeft dan immers geen dure putboringen uit te voeren. Bovendien bevindt de temperatuur van het water zich meestal boven de 4° Celsius, waardoor er steeds warmte uit te onttrekken is.

Indien je water oppompt uit een nabijgelegen waterloop, moet het wel eerst gefilterd worden.

Nadat het water z’n warmte heeft afgegeven aan de warmtepomp, zal het terug worden geloosd in de rivier.

Grondwater oppompen

In dit systeem worden twee diepe putten geboord. Langs de ene put wordt het grondwater opgepompt, terwijl het grondwater langs de andere put terug wordt geloosd wanneer het z’n warmte heeft afgegeven. De tweede put is noodzakelijk omdat grondwater niet in een riool mag worden geloosd.

Dit systeem is interessanter dan het gesloten systeem met putboringen, omdat het rendement hoger ligt. Het nadeel is dan weer dat dit systeem duurder is.

Ook interessant is dat je met dit systeem ook in staat bent om te koelen in de zomer. Het grondwater is dan immers koeler dan de buitentemperatuur, waardoor de warmtepomp tot passieve koeling kan overgaan.

Wat is de prijs van een water water warmtepomp?

We hebben het eerder al aangehaald in dit artikel. Een water water warmtepomp is een vrij duur type warmtepomp. Dat komt omdat vaak diepe putboringen uitgevoerd moeten worden. De kostprijs voor de boringen alleen al kan oplopen richting 10.000 euro.

De kostprijs voor de hele water water warmtepomp installatie zal schommelen rond de 15.000 euro. Een smak geld dus, maar hiervoor krijg je wel een zeer zuinig en milieuvriendelijk toestel, dat het hele jaar door een mooi rendement haalt.

Bovendien kan je, ongeacht je aankoopprijs, je investering steeds terugverdienen. Hoe lang het duurt vooraleer je je investering hebt terugverdiend, hangt af van verschillende factoren.

Vergeet niet dat je voor een investering in hernieuwbare energie steeds in aanmerking komt voor het verkrijgen van een premie. Dat is dus ook zo voor een water water warmtepomp. Met deze premie van de overheid kan je al meteen een flink deel van je investering terugverdienen.

Voor een geothermische warmtepomp bedraagt de premie 4.000 euro, met een maximum van 40% van het factuurbedrag.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor warmtepompen

Laat je bij het plaatsen van een warmtepomp steeds bijstaan door een gespecialiseerde firma. Zij hebben de nodige ervaring om te weten wat de beste optie is in jouw specifieke geval.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


warmtepomp-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming