Elke woning heeft warm water nodig, om te douchen, om te poetsen of om de afwas te doen. Warm water genereren kan je echter doen op verschillende manieren. Zo heb je nogal wat keuzes op vlak van verwarmingstoestellen en energiebronnen.
Eén van de meest populaire toestellen voor het genereren van sanitair warm water is nog steeds de gasgeiser. Dit is een zuinig toestel, dat werkt op het betrouwbare aardgas.
Hoe werkt zo’n gasgeiser precies? Wat zijn de voordelen en nadelen van het toestel? En wat zijn de alternatieven?
Een geiser is een toestel dat sanitair water zal opwarmen van zodra iemand de warm waterkraan opendraait. De geiser wordt aangesloten op de waterleiding. Wanneer iemand warm water van de kraan tapt, zal water langs de brander in de geiser gestuurd worden. Hier wordt het water opgewarmd, en vervolgens naar de kraan gestuurd.
Kenmerkend aan een geiser is dus dat het water pas wordt opgewarmd wanneer iemand er achter vraagt. Dit is een fundamenteel verschil met een boiler, waar een bepaalde hoeveelheid water op een warme temperatuur wordt bewaard in een voorraadvat. Omdat je bij een geiser enkel opwarmt wanneer het nodig is, is een geiser ook een veel zuiniger toestel dan een boiler. Bovendien is een geiser veel minder groot, omdat je geen opslagvat nodig hebt. Vaak kan een geiser gewoon aan de wand gemonteerd worden.
Een geiser kan verschillende energiebronnen gebruiken om water op te warmen. Net zoals bij een verwarmingsketel is ook hier aardgas een vaak gebruikte energiebron. Het is heel betrouwbaar, het hele jaar door beschikbaar, en makkelijk te installeren. Een gasgeiser is daarom voor de meeste mensen de meest voor de hand liggende keuze.
Ligt er geen aardgasleiding in jouw straat? Dan kan je uiteraard ook kiezen voor een alternatieve energiebron. Een geiser kan ook werken op mazout of op elektriciteit.
Er zijn een aantal specifieke gevallen waar de gasgeiser de meest interessante keuze is. Eén van de vele voordelen van een gasgeiser is z’n compacte afmetingen. Een gasgeiser is daarom interessant voor mensen die weinig plaats ter beschikking hebben. Een gasgeiser kan gewoon aan de muur worden gemonteerd, en neemt niet veel plaats in.
Het alternatieve toestel is een boiler. Dit toestel heeft door z’n ingebouwde opslagvat vrij grote afmetingen, waardoor het niet geschikt is voor woningen met een beperkte ruimte.
Een geiser op gas is een logische keuze wanneer je woning een aansluiting heeft op een aardgasleiding. In dat geval kan de geiser immers makkelijk worden gemonteerd en aangesloten op die aardgasleiding.
Ligt er geen aardgasaansluiting in de buurt, dan kan je kiezen voor elektriciteit of stookolie.
Een gasgeiser dankt z’n populariteit aan de vele voordelen van het toestel. Wat zijn die voordelen? En zijn er ook minpuntjes?
+ Een eerste voordeel van een geiser op gas is z’n zuinige werking. Een geiser zal pas water opwarmen wanneer er effectief achter gevraagd wordt. Je hebt dus geen stilstandsverliezen, zoals je dat bij een boiler wel hebt.
+ Bij een geiser wordt geen water opgeslagen. Dit betekent dat het toestel zeer compacte afmetingen heeft, en dat het dus perfect in kleinere woningen en appartementen geïnstalleerd kan worden.
+ De montage verloopt vrij snel en makkelijk, mede dankzij de compacte afmetingen. Het toestel wordt aan de wand gemonteerd, en aangesloten op de waterleiding en de aardgasaansluiting.
+ Een gasgeiser is een vrij goedkoop toestel. De aankoopprijs ligt veel lager dan die van een boiler. Bovendien is een gasgeiser ook zuiniger.
+ Aardgas is als energiebron zeer betrouwbaar. Het is het hele jaar door aanwezig, en je loopt niet het risico om op een bepaald moment zonder warm water te vallen.
Bij een geiser wordt water pas opgewarmd als er om gevraagd wordt. Dat heeft als gevolg dat je altijd even moet wachten tot er warm water uit de kraan komt. Er is dus altijd een beetje water dat verloren gaat.
Een geiser kan doorgaans slechts aan één kraan tegelijk warm water leveren. Als er dus meerdere mensen warm water willen tappen uit verschillende kranen, dan kan het zijn dat één persoon tijdelijk geen warm water krijgt.
In het begin van dit artikel meldden we al dat je nogal wat mogelijkheden hebt om je woning of bedrijf van warm water te voorzien. Een gasgeiser is er maar één van. Wat zijn de voornaamste alternatieven voor een gasgeiser?
Wil je geen gasgeiser, maar wil je toch op gas blijven verwarmen? Dan is een gasboiler het beste alternatief. In dit geval zal je water op voorhand opwarmen, en warm houden in een opslagvat. Een boiler heeft grotere afmetingen dan een geiser, en je moet er dan ook de nodige ruimte voor voorzien.
Omdat een boiler het water steeds op een warme temperatuur houdt, zal het verbruik hoger liggen dan dat van een geiser.
De reden waarom veel mensen toch een gasboiler verkiezen boven een gasgeiser, is omdat het comfortniveau hoger ligt. Het warme water is meteen beschikbaar wanneer je de kraan opendraait. Bovendien kunnen meerdere kranen tegelijk warm water aftappen.
Voor grotere gezinnen met een hoger waterverbruik is een gasboiler daarom interessanter dan een gasgeiser.
Lees hier meer over de verschillende soorten gasboilers en hun voordelen.
Woon je op een beperkte oppervlakte, en heb je geen ruimte voor een boiler? Dan kan je ook kiezen voor een ander type geiser. Een elektrische geiser is dan een mooi alternatief voor een gasgeiser. Een elektrische geiser heeft als voordeel dat het heel makkelijk te installeren is. Je hebt geen aansluiting nodig op de aardgasleiding, en je hebt ook geen schoorsteen nodig. Bovendien is een elektrische geiser ook heel compact, waardoor de installatie vlot verloopt. Aan de muur monteren, en aansluiten op het stopcontact. Veel eenvoudiger kan niet.
Het nadeel van een elektrische geiser is uiteraard z’n hoge verbruikskost. Verwarmen op basis van elektriciteit is veel kostelijker dan verwarming op basis van aardgas. Maar indien je woning geen aansluiting heeft op een aardgasleiding, kan een elektrische geiser het beste alternatief zijn.
Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische doorstromers en hun voordelen.
Met een warmtepompboiler genereer je warm water op een milieuvriendelijke manier. Een warmtepompboiler zal immers verwarmen op basis van hernieuwbare energiebronnen. Welke energiebron dat is, hangt af van het type warmtepomp. De keuze gaat tussen de omgevingslucht, de aardbodem en het grondwater.
Het grote voordeel van dit toestel is natuurlijk z’n ecologische karakter. Je verbruikt geen fossiele brandstoffen, en je bent veel minder afhankelijk van je energieleverancier. Je verbruikskosten zijn veel lager, waardoor je je initiële investering makkelijk kan terugverdienen.
Het nadeel is dan weer de relatief dure aanschafprijs, zeker in vergelijking met een klassieke gasgeiser. Ook de installatie kan soms vrij complex zijn, zeker bij geothermische warmtepompen.
Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompboilers.html en hun voordelen.
Een ander milieuvriendelijk toestel om warm water te genereren, is de zonneboiler. In dit geval zal het sanitair water worden opgewarmd door de warmte van de zon. De zonnestralen worden opgevangen door zonnecollectoren op het dak, en zullen water in een gesloten circuit opwarmen. Dit opgewarmde water geeft z’n water af via een warmtewisselaar in een voorraadvat.
Een zonneboiler heeft zowat dezelfde voordelen en nadelen als een warmtepompboiler. Zo is de aankoopprijs hoger dan die van een gasgeiser. Ook verloopt de installatie iets complexer, omdat je zonnecollectoren op het dak moet leggen. Die moeten vervolgens worden aangesloten op een boilervat.
Bovendien is het rendement enkel hoog genoeg als er voldoende zonneschijn is. Dat is in ons land zeker niet altijd het geval. Het rendement ligt bijgevolg nog lager dan dat van een warmtepomp.
Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers.html en hun voordelen.
Een gasgeiser is dus relatief goedkoop in aanschaf. Maar hoeveel bedraagt de prijs juist?
Voor een doorstromer op gas van goede kwaliteit betaal je een prijs die schommelt rond de 1.700 à 1.800 euro. Dat is veel goedkoper dan een vergelijkbare boiler, waar je al snel zo’n 1.000 euro meer voor moet neerleggen.
Het verschil tussen een geiser en een boiler is uiteraard dat het comfortniveau van een boiler veel hoger ligt. Bovendien zal een boiler doorgaans veel langer meegaan dan een geiser, omdat een boiler makkelijker te ontkalken is. Wil je de levensduur van je geiser toch verlengen, dan kan je er voor opteren om een waterverzachter te kopen.
De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.
Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.