×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Combiketels: compleet overzicht met specificaties en prijs

In elke woning is zowel verwarming als warm water nodig. Voor woningverwarming doe je een beroep op een verwarmingsketel, voor warm water kan je kiezen tussen een geiser (doorstromer) of een boiler.

Maar het is ook mogelijk om beide toestellen met elkaar te combineren. Dat doe je met een zogenaamde combiketel. Zo’n verwarmingstoestel staat dus in voor zowel woningverwarming als warm waterbereiding.

Hoe werkt zo’n combiketel juist? Wat zijn de voordelen en nadelen van dit toestel? En hoeveel kost het? Een antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.

In dit artikel:

Hoe werkt een combiketel?

Een combiketel kan zowel werken via het doorstroomprincipe als via een boiler. Bij het doorstroomprincipe wordt de ketel aangesloten op de waterleiding, en wordt het water dus opgewarmd wanneer het effectief nodig is. Wanneer de woning moet worden opgewarmd, of wanneer warm water uit de kraan wordt getapt, zal water via een warmtewisselaar langs de brander worden gestuurd. Hier wordt het water opgewarmd. Dit kan zowel op basis van aardgas als op basis van stookolie.

Het doorstroomsysteem heeft als voordeel dat je enkel energie verbruikt wanneer er behoefte is aan warmte. Er zijn dus geen stilstandsverliezen, zoals dat bij een boiler wel het geval is. Het doorstroomsysteem is dus veel zuiniger dan een boiler. Bovendien is er geen limiet op de hoeveelheid water dat je kan opwarmen, aangezien de combiketel is aangesloten op de waterleiding.

Maar in sommige gevallen bevat een combiketel ook een ingebouwde boiler. In dat geval zal een bepaalde hoeveelheid water op een warme temperatuur gehouden worden, zodat het meteen beschikbaar is voor het geval er achter gevraagd wordt. Het voordeel van dit systeem is dat het warme water meteen uit de kraan zal stromen, en dat je dus niet hoeft te wachten tot het eerst is opgewarmd.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Welke soorten combiketels zijn er?

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten combiketels. Een eerste verschil kan gemaakt worden op basis van ketels met een doorstromer en ketels met een boiler.

Maar daarnaast kan je ook kiezen tussen een HR-combiketel en een VR-combiketel.

VR-combiketel

Een eerste type combiketel is de VR-combiketel. VR staat voor Verbeterd Rendement. Het betekent dat dit type ketels een hoger rendement heeft dan de traditionele verwarmingsketels, maar minder hoog dan de HR-combiketels. Het rendement van een VR-combiketel schommelt rond de 83%. Hiermee scoort het zo’n 20% beter dan een conventionele ketel.

Ondanks z’n hoge rendement heeft een VR-combiketel toch een zeer aantrekkelijke prijs. Het is veel goedkoper dan een HR-combiketel, en slechts een klein beetje duurder dan een gewone ketel.

VR-combiketels zijn vooral interessant in kleine woningen en appartementen.

HR-combiketel

Een tweede type combiketel is de HR-combiketel. HR staat hier voor Hoog Rendement. Dat betekent dat de HR-combiketel een hoger rendement haalt dan de klassieke verwarmingsketels en de VR-combiketels.

Binnen deze categorie kan je nog een opsplitsing maken tussen drie subcategorieën. De HR 100 ketels hebben een rendement van 100%, de HR 104 halen een rendement van 104%, en de HR 107 halen een rendement van 107%.

De reden waarom deze ketels een rendement van meer dan 100% halen, is omdat ze ook gebruik maken van condensatiewarmte.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een combiketel?

Een combiketel heeft een aantal mooie troeven ten opzichte van andere verwarmingsketels. Maar er zijn ook enkele nadelen. Dit is een oplijsting van de voornaamste voordelen en nadelen van een combiketel.

Voordelen van een combiketel

+ Het grootste voordeel van een combiketel is uiteraard dat je voor zowel woningverwarming als warm waterbereiding slechts 1 toestel nodig hebt. Dat je slechts 1 toestel moet kopen, betekent een flinke kostenbesparing.

+ Slechts 1 toestel moeten plaatsen betekent ook ruimtebesparing. Ideaal voor kleinere woningen of appartementen die niet veel plaats hebben voor twee aparte toestellen.

+ Kies je voor een toestel met een doorstromer, dan heb je enkele specifieke voordelen. Zo zal je onbeperkt water kunnen verwarmen vanuit de waterleiding. Bovendien liggen je verbruikskosten lager, omdat je enkel verwarmt wanneer het nodig is. Tot slot is een doorstroomtoestel ook compacter en goedkoper dan een toestel met een ingebouwde boiler.

+ Ook combiketels met een ingebouwde boiler hebben enkele specifieke voordelen. Zo heb je steeds een bepaalde hoeveelheid water ter beschikking, waardoor je niet hoeft te wachten tot het water is opgewarmd. Bovendien heb je meer warm water per minuut ter beschikking. Tot slot zal een toestel met ingebouwde boiler ook minder snel slijten.

Nadelen van een combiketel

Het nadeel van een combiketel is dat je, in geval van defect, geen woningverwarming of warm water hebt.

Het debiet van een combiketel is beperkt. Daarom is het niet geschikt voor grotere gebouwen, zoals restaurants of winkels.

Doorstroomtoestellen hebben ook enkele nadelen. Zo zal je steeds even moeten wachten tot er warm water uit de kraan komt, omdat het eerst opgewarmd moet worden. Doorstroomtoestellen slijten ook iets sneller, omdat er meer geschakeld moet worden tussen systemen.

Kies je voor een combiketel met ingebouwde boiler, dan is het voornaamste nadeel misschien wel de hogere prijs. Een toestel met ingebouwde boiler neemt ook meer ruimte in beslag, en is daarom niet altijd geschikt voor kleinere woningen. Tot slot liggen je verbruikskosten ook hoger omdat je een bepaalde hoeveelheid water steeds warm moet houden.

Wat is het verbruik van een combiketel?

Als je op zoek bent naar een combiketel, dan is het belangrijk om even stil te staan bij het verbruik van je ketel. Afhankelijk van de hoeveelheid warm water die ze moeten kunnen aanleveren, kunnen combiketels worden onderverdeeld in verschillende klassen.

Er zijn in totaal 6 klassen, die CW-klassen worden genoemd. CW staat voor Comfort Water.

CW-klasseHoeveelheid waterVerschillende kranen tegelijk warm water
CW1Minder dan 6 literNeen
CW2Tussen 6 en 10 literNeen
CW3Tussen 10 en 12,5 literNeen
CW4Meer dan 12,5 literJa (meerdere kranen)
CW5Meer dan 12,5 literJa (kraan of douche)
CW6Meer dan 12,5 literJa (kraan en douche of bad)

Welke CW je best kiest, hangt voornamelijk af van je eigen situatie en je eigen waterverbruik. Wil je graag warm water kunnen tappen uit meerdere kranen, dan is het aan te raden een combiketel met minstens een CW van 4 te kiezen.

Welk vermogen heb je nodig?

Naast het juiste comfortniveau is ook het juiste vermogen heel belangrijk. Indien je een te laag vermogen kiest, dan zal je combiketel moeite hebben om je woning op de juiste temperatuur te krijgen. Kies je een te hoog vermogen, dan betaal je waarschijnlijk teveel voor je combiketel.

Het vermogen van een verwarmingstoestel bepaal je op basis van verschillende factoren. Zo zal de oppervlakte van je woning een grote rol spelen. Ook de mate waarin je woning geïsoleerd is, en je eigen verwarmingsverbruik spelen een rol. Heb je het makkelijk koud, en wil je de verwarming liever op een graadje hoger, dan heb je ook een hoger vermogen nodig.

Daarnaast speelt ook je gewenste CW-waarde een rol in het bepalen van het vermogen. Hebben meerdere kranen tegelijk warm water nodig, dan zal je hiermee rekening moeten houden bij het bepalen van het vermogen.

Het juiste vermogen bepalen is niet altijd even eenvoudig. Vraag daarom zeker raad aan een verwarmingsspecialist. Zij kunnen op basis van hun expertise het juiste vermogen van je combiketel bepalen.

Wil je toch zelf een idee hebben van het vermogen dat je nodig hebt, dan kan je eenvoudig deze rekensom uitvoeren:

Vermenigvuldig de inhoud van je woning (in kubieke meters) met de gewenste temperatuur. Vermenigvuldig die met factor 3,86.

Stel dat je woning een inhoud heeft van 400 m³, en je wenst een temperatuur van 20° Celsius. Dan heeft je combiketel een vermogen van 30,9 kW (400 m³ * 20 * 3,86) nodig.

Wat is de prijs van een combiketel?

De prijs van een combiketel hangt af van verschillende dingen. De ketel zelf en het vermogen van je ketel zullen een grote rol spelen in de prijsbepaling. Ook de gewenste CW-waarde speelt een rol.

Ruwweg zullen de prijzen van combiketels schommelen tussen de 700 en de 2.500 euro. Daarnaast moet je uiteraard ook rekening houden met de installatiekosten. Die kunnen soms tot de helft van de totale kostprijs bedragen. Het is dan ook belangrijk om prijzen van installateurs met elkaar te vergelijken.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming