×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Condensatieketels: compleet overzicht met specificaties en prijs

Wie tegenwoordig een nieuwe verwarmingsketel laat plaatsen, die kiest best voor een condensatieketel. Een condensatieketel is een type hoogrendementsketel die werkt op basis van condensatie, en is tegenwoordig de standaard op vlak van verwarmingsketels. Een condensatieketel voldoet immers aan alle vereisten wat betreft energiezuinig bouwen en verbouwen.

Hoe werkt z’n condensatieketel juist? Wat zijn de voordelen van zo’n condensatieketel? Hoeveel kost het, en welke premies kan je er voor krijgen?

In dit artikel:

Hoe werkt een condensatieketel?

Een condensatieketel behoort tot de groep van de hoogrendementsketels. Condensatieketels zijn eigenlijk niets anders dan de groep hoogrendementsketels met het HR TOP label. Dit zijn de hoogrendementsketels met het hoogste rendement. Ze behalen een rendement van 107% en meer.

Condensatieketels behalen dit hoge rendement omwille van een unieke techniek, waarbij ze de warmte van de rookgassen recupereren en opnieuw gebruiken om retourwater voor te verwarmen. Bij verwarmingsketels op gas of stookolie worden fossiele brandstoffen verbrand, waarbij rookgassen vrijkomen. Bij traditionele verwarmingsketels worden deze rookgassen via een schoorsteen naar buiten geleid. En dat is zonde, want in deze rookgassen zit energie, die perfect gebruikt kan worden.

En dat is exact wat condensatieketels doen. Ze laten deze rookgassen condenseren, waarna ze de warmte gebruiken om koud retourwater voor te verwarmen. Hierdoor moet je minder energie verbruiken, en behaal je dus een hoger rendement.

Rookgasafvoer

Omwille van de unieke werking van condensatieketels, heb je een speciale rookgasafvoer nodig. Afhankelijk van de plaatsing van je ketel, kan de afvoer ofwel via de gevel ofwel via het dak lopen.

Condensatieketels werken op basis van condensatie. Bij slechte plaatsing van de rookafvoer en bij gebruik van minderwaardige materialen kan het zijn dat de condens gaat bevriezen, wat je ketel blijvend kan beschadigen. Let er dus op dat je kiest voor een dubbelwandige buis die voldoet aan de NBN B 61-002 normen.

Het plaatsen van zo’n dubbelwandige buis kost je ongeveer 100 à 200 euro per lopende meter.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Waarom kiezen voor een condensatieketel?

In dit artikel kwamen al enkele voordelen van condensatieketels aan bod. Er zijn inderdaad een aantal goede redenen om te kiezen voor zo’n hoogrendementsketel met HR-TOP label.

+ Het rendement van een condensatieketel is de hoogste van alle gasketels of stookolieketels. Een condensatieketel behaalt een rendement van 107% of meer, wat veel hoger is dan traditionele verwarmingsketels of andere hoogrendementsketels.

+ Condensatieketels zijn omwille van hun zuinige verbruik heel milieuvriendelijk. Ze verbruiken minder energie voor hetzelfde resultaat. Uiteraard verbruiken ze nog steeds meer dan pakweg een warmtepomp, maar hun zuinige verbruik is op ecologisch vlak een aanzienlijke stap vooruit in vergelijking met oudere verwarmingsketels.

+ Hun zuinige verbruik is ook goed nieuws voor je portemonnee. In vergelijking met je oude verwarmingsketel zal je immers een lagere energiefactuur hebben. Je zal je condensatieketel dus makkelijk kunnen terugverdienen omdat je bespaart op je energiefactuur.

+ Indien je je oude verwarmingsketel laat vervangen door een nieuwe condensatieketel, dan kom je in aanmerking voor premies en subsidies van de overheid. Later in dit artikel gaan we dieper in op het aanvragen van premies voor een condensatieketel.

Soorten condensatieketels

Gascondensatieketels

Een eerste groep condensatieketels zijn de condensatieketels op gas. Gascondensatieketels gebruiken net zoals traditionele gasketels aardgas als brandstof, maar zijn in vergelijking met gewone gasketels wel een pak zuiniger.

Hoeveel je juist kan besparen met een gascondensatieketel, hangt vooral af van je verbruik. Maar een besparing van meer dan 10% is zeker geen uitzondering.

Lees hier meer over de verschillende soorten gascondensatieketels en hun voordelen.

Oliecondensatieketels

Ook mazout of stookolie is een mogelijke brandstof voor condensatieketels. En ook met een oliecondensatieketel kan je een pak besparen op je verbruik. Hier kan je, afhankelijk van je verbruik, zelfs tot 15% besparen met een mazoutcondensatieketel.

Lees hier meer over de verschillende soorten oliecondensatieketels en hun voordelen.

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Wie handig is aangelegd, die zou er aan kunnen denken om de condensatieketel zelf te plaatsen. Op die manier zou je immers kunnen besparen op de installatiekosten. Maar er zijn toch een aantal redenen om het plaatsen van een condensatieketel over te laten aan een erkend technicus.

Zo is er ten eerste al de expertise. Hoewel we helemaal niet twijfelen aan uw handigheid, zijn er mensen die dag in dag uit nieuwe verwarmingsketels plaatsen, en weten waarop ze moeten letten. Indien je helemaal zeker wil zijn dat je ketel correct en veilig is geplaatst, dan doe je best een beroep op een ervaren technieker.

Daarnaast moet je ook rekening houden met je garantie. Enkel indien je je nieuwe condensatieketel laat plaatsen door een erkend technicus, heb je recht op garantie. Een niet te onderschatten voordeel bij technische problemen.

Bovendien kan je technicus de nieuwe installatie ook meteen laten keuren. Op die manier is je nieuwe ketel meteen wettelijk in orde.

Denk tot slot ook aan de premies voor het plaatsen van een condensatieketel. Sommige van deze premies kan je enkel krijgen wanneer je de installatie laat plaatsen door een erkend installateur. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Renovatiepremie. Dankzij deze premies zou je de installatiekosten al snel kunnen terugverdienen, waardoor het op financieel vlak misschien zelfs interessanter is om in zee te gaan met een installateur.

Wat is de prijs van een condensatieketel?

In vergelijking met een traditionele gasketel of mazoutketel is een condensatieketel wel wat duurder. Maar je krijgt er dan ook een hoger rendement voor in de plaats.

De prijs van een condensatieketel is vooral afhankelijk van het type en het merk dat je kiest. De prijs kan schommelen tussen de 2.500 euro en de 5.000 euro. Let er wel op dat de kosten nog verder kunnen oplopen indien je nog een dubbelwandige afvoer moet laten plaatsen.

Wil je graag een prijs op maat weten voor je condensatieketel en de plaatsing ervan? Aarzel dan niet om offertes aan te vragen bij erkende installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Zij kunnen je bovendien ook het nodige advies geven.

Welke premies en subsidies voor condensatieketels?

Aangezien een condensatieketel veel zuiniger is dan een gewone verwarmingsketel, wordt het vervangen van je oude gasketel of stookolieketel voor een condensatieketel gestimuleerd door de overheid. Je kan dus premies aanvragen bij verschillende instanties. En dat is interessant, want hiermee kan je de dure aanschafkost van zo’n condensatieketel meteen voor een deel terugverdienen.

Hieronder vind je een overzicht van mogelijke premies die je kan aanvragen.

Premie van de netbeheerder

De premie van de netbeheerder is een eerste premie die je kan aanvragen. Deze premie is echter enkel geldig voor zogenaamde ‘beschermde afnemers’. Dit zijn mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor energie. Vaak zijn dit mensen met een handicap of mensen met een leefloon.

Deze premie is enkel geldig voor woningen die vóór 1 januari 2016 werken aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarnaast moet de condensatieketel geplaatst worden door een erkend aannemer.

Het premiebedrag bedraagt 1.800 euro, met een maximum van 40% van de factuur.

Renovatiepremie

Voor de installatie van een nieuwe condensatieketel kan je ook een renovatiepremie aanvragen. Met deze renovatiepremie kan je 20% of 30% van je facturen terugbetaald krijgen, afhankelijk van je inkomen. Het maximumbedrag van de facturen dat je mag inzenden is 7.500 euro, het minimum bedrag aan facturen bedraagt 2.500 euro.

Je kan deze premie ook aanvragen voor gerelateerde werken, die te maken hebben met het aanleggen van nieuwe centrale verwarming, of het verwijderen van je oude gasketel of stookolieketel.

Ook hier geldt de voorwaarde dat de plaatsing uitgevoerd moet worden door een erkend aannemer.

Gemeentelijke premie

Tot slot bestaat er ook de mogelijkheid dat je een premie kan bekomen van de gemeente. Elke gemeente kan immers zelf beslissen of ze al dan niet een premie uitkeren. Ga dus zeker na bij de gemeente of bij de provincie of je ook hier een premie kan bekomen voor het plaatsen van een condensatieketel.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming