×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoogrendementsketels: Werking, voordelen en prijzen

Een hoogrendementsketel is een groep verwarmingsketels met een hoger rendement dan een traditionele verwarmingsketel. Hoogrendementsketels komen aan hun hogere rendement dankzij het recupereren van warmte in de rookgassen.

Een hoogrendementsketel kan zowel op aardgas als op stookolie werken. Beide types kan je dan ook nog eens onderverdelen in verschillende soorten, op basis van het label dat ze hebben.

Hoe werkt zo’n hoogrendementsketel precies? Welke soorten hoogrendementsketels zijn er? En hoeveel kost een HR-ketel?

In dit artikel:

Hoe werkt een hoogrendementsketel?

Een hoogrendementsketel wordt ook wel een HR-ketel of een lage temperatuurketel genoemd. Deze ketel dankt zijn naam aan het feit dat het rendement hoger ligt dan die van een traditionele verwarmingsketel.

Een HR-ketel komt aan z’n hogere rendement omdat het koude retourwater in de warmtewisselaar wordt voorverwarmd met rookgassen. Een deel van de warmtedamp zal hierbij condenseren, en hierbij z’n warmte overdragen.

Omdat het koude retourwater wordt voorverwarmd moet minder energie verbruikt worden om het op te warmen. Je behaalt hierdoor een beter rendement met dezelfde hoeveelheid brandstof.

Een ander voordeel van HR-ketels is dat ze pas in werking treden als er effectief vraag is naar warmte. Dit is veel efficiënter dan bij traditionele verwarmingsketels, waarbij het water steeds op een constante temperatuur gehouden wordt, ongeacht de vraag naar warmte.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


Hoeveel bespaar je met een hoogrendementsketel?

Bij traditionele verwarmingsketels worden fossiele brandstoffen, zoals aardgas en stookolie, verbrand om warmte te genereren. De rookgassen die ontstaan uit deze verbranding, worden weggevoerd via de schoorsteen. Omdat kostbare energie via de schoorsteen verloren gaat, hebben gewone verwarmingsketels een laag rendement van zo’n 80%.

Door de warmte van de verbrandingsgassen te recupereren, verbruiken HR-ketels tot een kwart minder energie, en stijgt hun rendement boven de 100%.

Zeker wanneer je nog een oude verwarmingsketel hebt, kan je veel besparen op je energiefactuur. Zulke oude ketels verbruiken immers nog veel energie als gevolg van oppervlakte-, opwarmings- en afkoelingsverlies. Door je oude ketel te vervangen door een hoogrendementsketel, kan je tot wel 35% besparen op je energiefactuur.

Soorten hoogrendementsketels

Je kan kiezen uit verschillende soorten hoogrendementsketels, afhankelijk van de warmtebron en het label dat ze hebben. Zo wordt er ten eerste al een onderscheid gemaakt tussen hoog rendementsketels op basis van aardgas en op basis van mazout.

Aardgas

Hoogrendementsketels op aardgas kunnen worden onderverdeeld op basis van het label dat ze dragen. Je kan kiezen voor de standaard HR-ketels, de HR+-ketels en de hoogrendementsketels met een HR-TOP label. Deze laatste groep staat bij het grote publiek ook wel bekend als de condensatieketels. Ze hebben een rendement van minstens 107%.

Stookolie

Bij hoogrendementsketels op mazout kan je dan weer een onderscheid maken tussen ketels met het Optimaz label, en ketels met het Optimaz Elite label. De ketels met het Optimaz label zijn gewone hoogrendementsketels, terwijl de ketels met het Optimaz Elite label condensatieketels zijn.

CE-label

Naast één van voorgaande labels moet een hoogrendementsketel ook steeds het Europese CE-veiligheidslabel hebben. Dit label is een vereiste voor installateurs om de ketel te kunnen plaatsen. Indien er geen CE-label aanwezig is, dan zal je dus steeds een nieuwe moeten kopen. Let hier dus mee op indien je een nieuwe ketel koopt via bv. een buitenlandse website op het internet.

Wat is het verschil tussen een hoogrendementsketel en een condensatieketel?

De termen hoogrendementsketel en condensatieketel worden wel eens door elkaar gebruikt, maar zijn niet volledig hetzelfde. Het is zo dat elke condensatieketel per definitie een hoogrendementsketel is, maar niet elke hoogrendementsketel is een condensatieketel.

Beide soorten toestellen hebben wel een gelijkaardige manier van werken. Zowel hoogrendementsketels als condensatieketels zullen namelijk de warmte in de rookgassen proberen op te vangen en gebruiken in het verwarmingsproces. Maar het verschil is dat de temperatuur van de rookgassen bij condensatieketels tot onder het dauwpunt daalt, waardoor de rookgassen vloeibaar worden. Hierdoor is het nog makkelijker om hier de warmte uit te halen, en kan je bij condensatieketels een hoger rendement behalen. Bij gewone HR-ketels zal de temperatuur van de rookgassen wel nog op hoge temperatuur blijven, en zal die rook dus niet condenseren.

Een condensatieketel behaalt dus betere resultaten op vlak van rendement. Daartegenover staat vaak een duurdere prijs. Is een condensatieketel die duurdere prijs waard?

Het antwoord is volmondig ja. De hogere prijs kan je namelijk makkelijk terugverdienen omdat je kan besparen op je energiefactuur. Bovendien weet je met een condensatieketel zeker dat je voldoet aan alle vereisten op vlak van energiezuinig bouwen. Sommige hoogrendementsketels voldoen ook aan de vereisten, maar hier moet je je zeker goed laten informeren door een verwarmingsspecialist.

Lees hier meer over de verschillende soorten condensatieketels en hun voordelen.

Welke premies voor een hoogrendementsketel?

Aangezien je met hoogrendementsketels een hoger rendement haalt en minder verbruikt, wordt het plaatsen ervan gestimuleerd door de overheid via premies en andere financiële voordelen.

Om de premies te kunnen krijgen, moet je steeds voldoen aan een aantal voorwaarden, die kunnen verschillen op basis van je woonplaats of type ketel dat je plaatst. Om te weten aan welke voorwaarden je juist moet voldoen, kan je best een kijkje nemen op de website van de Rijksoverheid. Deze website bundelt alle premies die je kan krijgen bij verbouwingswerken.

Wat is de prijs voor een hoogrendementsketel?

De prijs van een hoogrendementsketel hangt vooral af van het merk en van het label van de ketel. Kies je voor een gewone HR-ketel of voor een HR+-ketel, dan zal de prijs doorgaans schommelen tussen de 1.700 euro en de 2.500 euro.

Plaats je een condensatieketel met het HR-TOP label, dan zal de prijs schommelen tussen de 1.750 euro en de 5.000 euro.

Een nieuwe hoogrendementsketel plaatsen kan dus heel wat geld kosten. Om zeker te zijn dat je niet teveel betaalt, is het verstandig om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten, en hun prijzen te vergelijken. Bovendien kunnen deze specialisten je extra advies geven over het type ketel dat je best plaatst. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend, dus je hebt er helemaal niets mee te verliezen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming