×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor een warmtepompboiler

Laat je bij het plaatsen van een warmtepompboiler steeds bijstaan door een gespecialiseerde firma. Zij hebben de nodige ervaring om te weten wat de beste optie is in jouw specifieke geval.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

verwarming-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Warmtepompboilers: Overzicht met specificaties en prijs

Vandaag de dag kan je je woning of bedrijf op verschillende milieuvriendelijke manieren van energie voorzien. Zonnepanelen en warmtepompen verzorgen bijvoorbeeld elektriciteit en verwarming op een ecologische manier. Maar ook warm water is perfect op een milieuvriendelijke manier te genereren.

Eén van de meest aantrekkelijke toestellen is de warmtepompboiler. Met dit type boiler genereer je warm water op basis van natuurelementen. Ecologisch én zuinig!

Hoe werkt zo’n warmtepompboiler precies? Wat zijn de voordelen en nadelen? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een type boiler, waarbij het water in de boiler op een milieuvriendelijke manier wordt verwarmd. De warmtepompboiler doet dit via dezelfde technieken als de warmtepomp.

Net zoals een lucht warmtepomp zal een warmtepompboiler de warmte onttrekken uit de omgevingslucht. Een buitenunit zuigt omgevingslucht aan, en genereert vervolgens warmte door deze lucht samen te persen. Deze warmte wordt nadien ingezet om sanitair warm water op te warmen.

Met een warmtepompboiler verbruik je dus geen fossiele energiebronnen. Er wordt enkel verwarmd op basis van de omgevingslucht. Wel heb je elektriciteit nodig om de warmtepompboiler te doen werken. Maar qua totaal energieverbruik is de warmtepompboiler dus veel zuiniger dan een boiler op fossiele brandstoffen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe ecologische warmtepomp!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een ecologische en zuinige warmtepomp te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
warmtepomp-installateur

aanvraag starten


Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler?

Naast een warmtepompboiler heb je nog vele andere alternatieven om je woning van sanitair warm water te voorzien. Waarom zou je toch voor een warmtepompboiler moeten kiezen? Wel, er zijn een aantal scenario’s waarbij een warmtepompboiler echt een interessante keuze is.

Zonnepanelen

Wanneer je al zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan is het interessant op warmte op te wekken via elektriciteit. Naast een elektrische boiler, kan je dus ook een warmtepompboiler aansluiten op je zonnepanelen. Op die manier is heel je installatie 100% milieuvriendelijk.

Makkelijke installatie in bestaande woning

Heb je geen zin in een complexe installatie in je bestaande woning, dan is een warmtepompboiler een geschikte kandidaat. Een lucht warmtepomp is relatief eenvoudig te plaatsen. Je hebt een buitenunit nodig die de omgevingslucht aanzuigt, en die makkelijk kan worden aangesloten op het stopcontact. Voor de rest zijn er helemaal geen grote (breek)werken nodig. Helemaal geen complexe installatie zoals met een aardgasaansluiting dus.

Grote warmtebehoefte

Het plaatsen van een boiler is interessant wanneer je een grote warmtebehoefte hebt. Woon je met meerdere personen onder één dak, en wil je graag allemaal tegelijk warm water kunnen aftappen? Dan is een boiler een ideale oplossing. Afhankelijk van de inhoud van je boiler heb je steeds een grote hoeveelheid warm water ter beschikking.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler biedt dus enkele grote voordelen. Laten we ze allemaal eens oplijsten. Hieronder vind je een overzicht van alle voordelen en nadelen van een warmtepompboiler.

Voordelen van een warmtepompboiler

+ Een warmtepompboiler is een heel milieuvriendelijk toestel. Je verbruikt met dit type boiler helemaal geen fossiele brandstoffen. Je hebt enkel elektriciteit nodig om de boiler te doen werken. Eventueel kan je je boiler aansluiten op zonnepanelen, zodat je installatie 100% groen is.

+ Ook qua verbruik presteert een warmtepompboiler zeer goed. Het toestel mag dan wel elektriciteit verbruiken, maar dit verbruik ligt zo’n 3 keer lager dan dat van een elektrische boiler.

+ Een warmtepompboiler is dus makkelijk te koppelen aan een installatie van zonnepanelen, maar je kan de boiler ook aansluiten op een klassieke cv-ketel. Op die manier kan die ketel bijspringen wanneer de warmtepomp een te laag rendement heeft. Je loopt dus nooit het risico om zonder warm water te vallen.

+ Een lucht warmtepomp is heel makkelijk te plaatsen. Een externe unit zorgt voor een aanzuiging van omgevingslucht, die dient als warmtebron voor het sanitair warm water. Deze externe unit hoeft enkel aangesloten te worden op een stopcontact.

+ Met een warmtepompboiler heb je natuurlijk ook de voordelen van een klassieke boiler. Dat betekent dat je steeds een bepaalde hoeveelheid warm water ter beschikking hebt, die je met meerdere personen tegelijk kan aftappen. Ideaal voor grotere gezinnen.

Nadelen van een warmtepompboiler

Net zoals andere soorten boilers heeft ook een warmtepompboiler vrij grote afmetingen. Hoe groot de boiler juist moet zijn, hangt af van je warmtebehoefte. Maar je moet zeker de nodige ruimte voorzien.

Net zoals bij een warmtepomp zal het rendement tijdens de wintermaanden vrij laag liggen. Tijdens deze periode moet het toestel extra energie verbruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren.

In vergelijking met bv. een elektrische boiler is een warmtepompboiler vrij duur. De hogere aanschafkost zal je wel makkelijk kunnen terugverdienen, omdat je minder betaalt voor je energiekosten. Bovendien kan je al een deel van je aanschafkost terugverdienen via premies.

Wat zijn de alternatieven?

Een warmtepompboiler is slechts één manier om je woning van sanitair warm water te voorzien. Maar je hebt zeker nog andere mogelijkheden. Dit zijn de voornaamste alternatieven.

Zonneboiler

Net zoals met een warmtepompboiler kan je ook met een zonneboiler op een milieuvriendelijke manier warm water genereren. In plaats van de omgevingslucht zal de zonneboiler warm water genereren op basis van de warmte van de zon. Zonnecollectoren op het dak vangen de zonnestralen op, en deze zonnestralen zullen water opwarmen dat door deze zonnecollectoren stroomt. Dit water zal op zijn beurt het water in de zonneboiler opwarmen.

Ook met een zonneboiler kan je dus op een heel zuinige manier warm water genereren. Het nadeel zit vooral bij het lage rendement bij een gebrek aan zon.

Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers en hun voordelen.

Elektrische boiler

Een ander alternatief voor een warmtepompboiler is een elektrische boiler. Net zoals bij een warmtepompboiler wordt ook bij een elektrische boiler water opgeslagen in een opslagvat. Dit water wordt warm gehouden met behulp van elektriciteit.

Het voordeel van een elektrische boiler is dat je enkel een elektrische aansluiting nodig hebt, en dat je geen rookafvoer moet voorzien.

Het grote nadeel is echter het hoge verbruik. Bij grote hoeveelheden water swingen de verbruikskosten al snel de pan uit. Hierom zijn elektrische boilers bijna enkel beschikbaar in kleinere formaten en dus ook beperktere hoeveelheden water. Je moet dan ook efficiënt omspringen met je beschikbare hoeveelheid warm water.

Lees hier meer over de verschillende soorten elektrische boilers en hun voordelen.

Wat is de prijs van een warmtepompboiler?

We haalden al aan dat de aanschafprijs van een warmtepompboiler vrij hoog ligt in vergelijking met de alternatieven. De prijs van een warmtepompboiler begint vanaf 1.500 euro, maar kan al snel stijgen naar 2.500 à 3.000 euro voor een degelijk toestel met een hogere capaciteit. Bovendien moet je ook nog rekening houden met de plaatsingskosten.

Toch is een warmtepompboiler nog steeds vrij interessant. Dat komt niet alleen omdat premies de prijs drukken, ook betaal je nadien veel minder aan energiekosten. Hierdoor kan je de hoge aanschafprijs makkelijk terugverdienen. Hoe meer water je verbruikt, hoe meer je kan besparen. Een warmtepompboiler wordt dus des te interessanter wanneer je warmtebehoefte hoger ligt.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor een warmtepompboiler

Laat je bij het plaatsen van een warmtepompboiler steeds bijstaan door een gespecialiseerde firma. Zij hebben de nodige ervaring om te weten wat de beste optie is in jouw specifieke geval.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


warmtepomp-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming