Een lucht lucht warmtepomp is het enige type warmtepomp die warmte genereert onder de vorm van lucht. De andere types warmtepompen zijn er namelijk op gericht om warm water te genereren. Zij worden eerder aangesloten op de CV-installatie van je woning.
Maar met een lucht lucht warmtepomp kan je dus luchtverwarming genereren. Hoe gaat dat juist in z’n werk? Wanneer is een lucht lucht warmtepomp interessant? En hoeveel kost zo’n warmtepomp?
Met een warmtepomp genereer je warmte op basis van hernieuwbare energiebronnen. Uit deze energiebronnen kan een warmtepomp de warmte onttrekken en bruikbaar inzetten voor woningverwarming.
Een lucht lucht warmtepomp gebruikt de omgevingslucht als energiebron, en kan die lucht omzetten in warme lucht.
Zo’n lucht lucht warmtepomp bestaat in de eerste plaats uit een buitenunit. Deze buitenunit wordt bij voorkeur buiten op een goed geventileerde plaats gemonteerd. De buitenunit heeft als taak om de omgevingslucht aan te zuigen, en door middel van compressie om te zetten in warme lucht.
Deze opgewarmde lucht wordt vervolgens naar een binnenunit geleid, die ervoor zorgt dat deze warme lucht binnenshuis wordt afgegeven. Plaats deze binnenunit in de ruimte waar je graag wil genieten van deze warme lucht. Dat kan bijvoorbeeld de woonkamer of de slaapkamer zijn.
Het is ook mogelijk om verschillende binnenunits te koppelen aan één enkele buitenunit. Dit heeft als voordeel dat meerdere ruimtes kunnen genieten van de verwarmde lucht die wordt gegenereerd door die ene buitenunit.
Een lucht lucht warmtepomp kan interessant zijn in een bepaald aantal situaties. Zo is het een mogelijk verwarmingstoestel in ruimtes waar nog geen verwarmingssysteem geïnstalleerd is. Het installeren van een lucht lucht warmtepomp is makkelijker dan het doortrekken van allerlei leidingen naar de ruimtes waar nog geen verwarming voorhanden is.
Een lucht lucht warmtepomp is ook interessant in ruimtes waar je al een verwarmingstoestel hebt waarvan de verbruikskosten zeer hoog liggen. Denk hierbij maar aan elektrische verwarmingstoestellen, zoals accumulatoren. De warmtepomp vormt dan een goedkoper en vooral zuiniger alternatief.
Indien de ruimte wel al is aangesloten op een verwarmingssysteem, dan is een lucht lucht warmtepomp niet zo interessant. In dat geval kies je beter voor een lucht water warmtepomp. Dit type warmtepomp genereert warm water, en kan dus makkelijker op je bestaande CV-installatie worden aangesloten.
Een lucht lucht warmtepomp heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere types warmtepompen.
+ De lucht lucht warmtepomp is het goedkoopste type warmtepomp. In vergelijking met sommige andere types van warmtepompen betaal je al snel enkele duizenden euro’s minder.
+ De installatie van dit type warmtepomp verloopt heel vlot. Je kan het vergelijken met de installatie van een airco. Bovendien hoef je dit type warmtepomp niet aan te sluiten op een bestaande cv-installatie.
+ Een lucht lucht warmtepomp is een perfect verwarmingstoestel voor ruimtes waar nog geen verwarmingssysteem aanwezig is. Het staat volledig stand-alone, en je kan er dus makkelijk een bijkomende ruimte mee verwarmen.
+ Uiteraard is ook het milieuvriendelijke karakter een voordeel. Een lucht lucht warmtepomp verwarmt op basis van de omgevingslucht, en dat kost uiteraard geen geld. Je verbruikskosten zullen dus zeer laag liggen.
+ Het is mogelijk om verschillende binnenunits aan te sluiten op één enkele buitenunit. Zo kunnen meerdere ruimtes tegelijk genieten van de warme lucht.
+ Op warme dagen kan de warmtepomp z’n werking omdraaien. De warmtepomp kan dan overschakelen op koeling. De koele lucht is niet te vergelijken met een airco, maar het kan al snel enkele graden koeler worden.
Hoewel sommige types warmtepompen in de zomermaanden voor passive koeling kunnen zorgen, kies je voor echte verkoeling best nog steeds voor een airco. Welke soorten aircosystemen zijn er? En welke airco kies jij best?
Lees meer over het plaatsen van een airco!
Naast de vele voordelen hangen er ook enkele minpunten aan een lucht lucht warmtepomp.
Het grootste minpunt aan een lucht lucht warmtepomp is het relatief lage rendement. Zeker in de wintermaanden is de omgevingslucht te koud, en moet de warmtepomp te hard werken om voldoende warmte te genereren.
Net omdat een lucht lucht warmtepomp niet het hele jaar door voldoende warmte kan genereren, moet je steeds een ander verwarmingstoestel als back-up voorzien. Dat kan bv. een elektrisch vuurtje zijn.
Een lucht lucht warmtepomp werkt altijd stand-alone, en kan dus niet worden aangesloten op je bestaande verwarmingsinstallatie. Indien je dit toch wil, dan kies je beter voor een lucht water warmtepomp.
Lees meer over de plaatsing en de voordelen van een lucht-water warmtepomp.
We haalden al aan dat de lucht lucht warmtepomp de goedkoopste is van alle soorten warmtepompen. Maar hoeveel kost zo’n lucht lucht warmtepomp juist?
De prijs van een lucht lucht warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Zo speelt het vermogen van je warmtepomp een grote rol. Moet de warmtepomp een grotere ruimte verwarmen, dan heb je een warmtepomp met een hoger vermogen nodig.
De prijs zal ook afhangen van het feit of je slechts één of meerdere binnenunits wil koppelen aan de buitenunit. Een opstelling met meerdere binnenunits verhoogt uiteraard de prijs.
Voor een gemiddelde lucht lucht warmtepomp met één buitenunit en één binnenunit schommelen de prijzen rond de 2.500 euro. Wil je de exacte prijs kennen? Dan kunnen we alleen maar aanraden om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Op die manier weet je niet alleen wat specialisten je aanraden, maar kan je ook beter inschatten wat een correcte prijs is in jouw geval.
Laat je bij het plaatsen van een warmtepomp steeds bijstaan door een gespecialiseerde firma. Zij hebben de nodige ervaring om te weten wat de beste optie is in jouw specifieke geval.
Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.